Waarom waterkoelers zo slecht voor het milieu zijn
Duurzaamheid
Duurzaamheid
3 min

Waarom waterkoelers zo slecht voor het milieu zijn

3 min

Je kent de klassieke fleswaterkoeler vast wel. Van die apparaten met een grote plastic fles bovenop, waar je lekker koud water uit kunt tappen. Deze waterkoelers zijn voornamelijk populair in Amerika. Maar ook in Nederland staan ze bij bedrijven op kantoor of in de kantine. Water op kantoor is erg belangrijk: als bedrijf wil je graag dat je werknemers genoeg drinken. Het is gezond, houdt je alert en is belangrijk voor je hersenen. Toch is een fleswaterkoeler hiervoor niet de beste oplossing: deze waterkoelers zijn eigenlijk heel slecht voor het milieu!

Wat is een fleswaterkoeler nou eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten waterkoelers, maar we hebben het hier specifiek over de fleswaterkoelers. Deze apparaten werken met grote plastic flessen water die regelmatig vervangen dienen te worden. Die flessen zijn gevuld met bronwater of mineraalwater. Dit water komt in een reservoir terecht, waar het gekoeld wordt door een koelmiddel. Het voordeel van deze apparaten met losse flessen is dat ze overal kunnen staan waar een stopcontact zit. Bovendien is een waterkoeler met flessen vaak een erg goedkope oplossing voor een bedrijf. Maar daar staan wel een hoop negatieve aspecten op het gebied van duurzaamheid tegenover.

vervuilende-waterflessen

Waterflessen zorgen voor onnodig veel transport

Plastic en BPA

Fleswaterkoelers zijn geen duurzame optie omdat de flessen die voor de apparaten gebruikt worden van plastic zijn gemaakt. De productie van waterflessen genereert jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton plastic.

De flessen voor waterkoelers worden vaak gemaakt van polycarbonaat. Dit soort plastic is beter opnieuw te gebruiken dan bijvoorbeeld PET. Maar ook al worden de flessen door waterkoelerbedrijven vaak hergebruikt, dit plastic is na het einde van zijn levenscyclus niet meer te recyclen. Een groot deel van het geproduceerde plastic komt uiteindelijk op een stortplaats terecht. Plastic is niet biologisch afbreekbaar: in plaats daarvan breekt het op in steeds kleinere stukjes, tot er alleen nog maar micro-deeltjes over zijn. Deze microplastics komen dan uiteindelijk in zee terecht, wat een enorm schadelijk effect heeft op het zeeleven. We kennen allemaal de beelden wel van de plastic soep. Grote drijvende velden plastic die op verschillende plekken in de oceaan drijven.

Als polycarbonaat, het plastic waar waterkoelerflessen van gemaakt zijn, op een stortplaats terecht komt, kan ook de giftige stof BPA vrijkomen. Deze stof breekt ook niet vanzelf af, maar zal uiteindelijk in waterwegen terechtkomen en bijdragen aan milieuvervuiling.

Ook de productie van plastic is slecht voor het milieu. Het kost veel fossiele brandstoffen: de basis van plastic bestaat zelfs uit ruwe olie. Voor de productie en het transport van een liter verpakt drinkwater is gemiddeld een kwart liter olie en drie liter water nodig!

Transport

Fleswater is zo’n 500 tot 1000 keer duurder dan kraanwater. Dit betekent echter niet dat het water zelf duurder is. Een enorm deel van dit verschil aan kosten kan verklaard worden door het transport dat komt kijken bij de productie van gebotteld bronwater. Het water moet van de bron waar het wordt gewonnen naar de verpakkingslocatie worden vervoerd. Daar wordt het verpakt en opgeslagen. Van daaruit gaat het naar de plek waar het wordt verkocht of uiteindelijk wordt gebruikt.

Plastic waterflessen van een waterkoeler moeten regelmatig vervangen worden. Hierdoor komt bij het gebruik van dit apparaat veel transport van water kijken. Bestelwagens moeten af en aan rijden om lege waterflessen mee te nemen en nieuwe flessen te bezorgen. Er wordt vaak gezegd dat er juist voor plastic flessen wordt gekozen om transportkosten te besparen, aangezien de lichte flessen gemakkelijker te vervoeren zijn. In de praktijk is volume bij transport belangrijker dan gewicht, en het transport wordt hier dus niet milieuvriendelijker van. Ook als je waterflessen bestelt die gewoon in Nederland worden getapt, betekent dat alsnog veel onnodig verbruikte fossiele brandstoffen.

Waarom bestaan deze fleswaterkoelers nog?

Als het zo duidelijk is dat fleswaterkoelers zo slecht zijn voor het milieu, waarom zijn ze er dan toch nog? Mensen denken vaak ten onrechte dat bronwater en mineraalwater veel beter voor je is en meer mineralen bevat. Bedrijven die waterflessen leveren voor waterkoelers bieden vaak bronwater aan dat via omgekeerde osmose is gefilterd. Dit ontdoet water van opgeloste stoffen en bacteriën. Nederlands kraanwater is echter van topkwaliteit, en dit speciale bronwater is dus helemaal niet nodig!

In Nederland gelden er enorm strenge regels voor kraanwater, die vastgelegd zijn in de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit. Daarnaast wordt Nederlands drinkwater erg vaak gecontroleerd, strenger dan alle andere voedingsmiddelen. Water dat bij ons uit de kraan stroomt moet eigenlijk aan veel meer eisen voldoen dan water uit een plastic fles. Alle drinkwaterbedrijven van Nederland hebben daarnaast ook nog eens hun eigen strikte normen om er zeker van te zijn dat ze ruim binnen de wettelijke vereisten blijven. In Nederland gebruiken we grondwater of oppervlaktewater. Dit wordt met geavanceerde technologieën gezuiverd. Bacteriën en virussen worden meteen onschadelijk gemaakt met bijvoorbeeld Uv-licht, waardoor het ook niet nodig is om veel chloor aan ons leidingwater toe te voegen. Nederland is daarin uitzonderlijk: waar je misschien in het buitenland ooit een chlorige bijsmaak zult hebben aan het kraanwater, zal dat in Nederland nooit het geval zijn.  

Wat nu?

Hecht je als bedrijf veel waarde aan duurzaamheid?  Dan kun je de fleswaterkoelers dus beter links laten liggen. Het gebruik van plastic flessen, de productie van bronwater en het transport van grote flessen water maakt een onnodige inslag op het milieu. Beter is het om voor een oplossing te gaan die gebruik maakt van het lekkere Nederlandse kraanwater. Wil je toch dat je werknemers of klanten lekker kunnen drinken? Als bedrijf is het zeker de moeite waard om na te denken over een duurzamer alternatief