Alternatief voor vending machines op kantoor
Duurzaamheid
Duurzaamheid
3 min

Alternatief voor vending machines op kantoor

3 min

Op 1 juli 2021 wordt het statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. In het najaar van 2021 moeten er verder 70 tot 90% minder blikjes als zwerfafval eindigen anders komt er ook statiegeld op blikjes. Veel bedrijven gaan hierdoor op zoek naar een duurzaam alternatief, die onder andere de vending machines kunnen vervangen.

Vanaf juli 2021 wordt dus voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis statiegeld op plastic flesjes geheven. Een verstandig besluit van de Nederlandse overheid. Elk jaar belanden er namelijk zo’n 100 miljoen plastic flesjes in de natuur. 

In deze blog vind je meer uitleg over het gevolg van statiegeld op het milieu en waarom steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzaam tapsysteem ter vervanging van de traditionele blikjes- en flesjesautomaten.

Het gevolg van statiegeld op het milieu

In principe is het vrij makkelijk te verklaren waarom statiegeld een positief effect op het milieu heeft. Statiegeld wordt namelijk door niemand weggegooid, waardoor blikjes en plastic flesjes veel minder snel in de natuur belanden.

Mocht toch iemand besluiten om zijn of haar plastic flesje weg te gooien, dan loopt er ongetwijfeld iemand anders voorbij, die het flesje opraapt en het statiegeld bij de supermarkt gaat ophalen.

Bovendien heeft het gevolg van statiegeld zich in landen zoals Duitsland, Zweden en de VS ook al ruimschoots bewezen. Zo heeft bijvoorbeeld de Duitse regering per 1 januari 2003 besloten om landelijk statiegeld in te voeren op plastic drankverpakkingen.

Destijds was deze maatregel vooral bedoeld om het gebruik van primaire grondstoffen te beperken. Echter meldde het Duitse ministerie voor milieu al vrij snel na de invoering van het statiegeld dat het zwerfafval van plastic flesjes en blikjes was afgenomen.

Ook in de VS heeft de invoering van statiegeld op plastic flesjes duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Zo vertelt het resultaat van een onderzoek uit 2010 dat de statiegeld maatregel ervoor heeft gezorgd dat de totale hoeveelheid zwerfafval in de VS een aanzienlijk stuk minder was dan voorheen.

plastic-flesjes-afval-blikjes

Waarom een alternatief voor vending machines?

Statiegeld op (kleine) blikjes en plastic flesjes leidt tot een reductie van 33-38% van het totale volume aan zwerfafval. Veel bedrijven en instellingen bieden deze verpakkingen nog op grote schaal aan. Nu er volgend jaar waarschijnlijk ook statiegeld op blikjes geheven gaat worden, zullen veel grote bedrijven genoodzaakt zijn om op zoek te gaan naar een andere oplossing.

De redenen hiervoor lopen per bedrijf natuurlijk uiteen, maar onder de streep is één aspect ontzettend duidelijk. Er zal een oplossing voor het zwerfafval moeten komen, want het is de bedrijfssector nog niet gelukt om ervoor te zorgen dat er minder blikjes in het milieu terecht komen.

Wat is een duurzaam alternatief voor blikjesautomaten?

Er bestaan tegenwoordig goede initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid plastic flesjes en blikjes in het milieu zal afnemen. Door deze alternatieven verwachten wij dat op den duur de vendingmachines bij steeds meer bedrijven en kantoren zullen verdwijnen. Je zult steeds vaker een innovatief frisdranksysteem tegenkomen in kantines en op werkplekken.

Met deze duurzame frisdranksystemen zetten bedrijven een grote stap richting duurzaamheid. Een tapsysteem voor frisdranken vermindert niet alleen het zwerfafval maar een overstap zorgt ook voor:

  •     minder CO²-uitstoot 
  •     besparing op transportkosten
  •     minder opslagruimte

Hieronder staan drie voorbeelden van alternatieven voor de vendingmachines!

Postmixmachines

Postmixmachines staan inmiddels al geruime tijd in diverse Nederlandse en Belgische horecazaken. De interessante set eigenschappen van deze machine biedt een duurzaam alternatief voor vending machines bij bedrijven. Deze milieuvriendelijke manier van frisdrank schenken verloopt zonder dat hiervoor ook maar één plastic flesje of blikje nodig is.

Een postmixmachine zorgt ervoor dat je niet meer met flesjes of blikjes cola hoeft te sjouwen. De frisdrank wordt namelijk direct door de machine gemixt en hoeft vooraf ook niet in de koelkast te staan.

Vitamindrinks

Steeds meer mensen kiezen voor dranken die weinig calorieën bevatten. Mede omdat een groeiend aantal mensen te maken hebben met overgewicht of kampen met diabetes. Hier zijn onze vitamindrinks een goede oplossing. Dit zijn suikervrije dranken in meer dan 20 fruitige smaken. 

alternatief voor vending machines

Een milieuvriendelijke frisdranktap met vitamindrinks

Veel vitamindrinks dispensers bieden de mogelijkheid om elke smaak zowel mét als zonder prik uit te schenken.

Tap met BIO frisdrank

Liever 100% biologische dranken schenken? Dat kan uiteraard ook. Een tap voor BIO frisdrank biedt een mooi alternatief voor de ‘normale’ postmixlimonades.

Met één simpele handeling vul je een glas met je favoriete BIO frisdrank. De frisdrank bestaat uit een mix van biologische extracten met kraanwater en eventueel koolzuur.

biologische-limonade-duurzaam

 

Heb jij nog een vendingmachine staan?

Zoals hierboven al staat beschreven, drukt de enorme hoeveelheid blikjes en plastic flesjes zwaar op ons ecosysteem. We moeten iets, want veel van deze plastic flesjes worden in de natuur gedumpt en eindigen als zwerfafval of belanden in zee. Een tapsysteem voor frisdranken is een goede oplossing om dit tegen te gaan. Neem gerust contact op om te kijken welke oplossing het beste past in jouw situatie.