Duurzame frisdrank uit je eigen (kantoor)kraan
Duurzaamheid
Duurzaamheid
2 min

Duurzame frisdrank uit je eigen (kantoor)kraan

2 min

Dit interview is overgenomen uit het MGZN van Vermaat, december 2020.

Frisdrank bestaat voor het grootste gedeelte uit water. En elke keer als jij een blikje of flesje drinkt, heeft dat water honderden kilometers afgelegd voordat het in jouw mond verdwijnt. Terwijl het thuis of op kantoor gewoon uit de kraan komt. Johan Ekhart legt uit wat de frisdranken van Grapos duurzaam maakt.

De frisdranken van Grapos zijn duurzaam omdat alleen de siroop wordt vervoerd en omdat er geen verpakkingen, zoals flessen of blikjes, nodig zijn.

Grapos is van oorsprong een Oostenrijks bedrijf dat in de jaren zestig al frisdranken en dispensers maakte. In de jaren tachtig groeide het bedrijf uit tot een Europees concern en maken ze nog steeds al hun dranken zelf, met onder andere ingrediënten uit de Oostenrijkse Alpen.

Meteen een klik

Johan Ekhart is samen met zijn compagnon verantwoordelijk voor de distributie in de Benelux. “Ik werk nu al bijna 15 jaar voor Grapos en nog steeds met heel veel plezier”, lacht hij. “Ons bedrijf is ooit begonnen met de ontwikkeling van een waterdispenser. Om het assortiment uit te breiden zijn we smaakjes eraan toe gaan voegen. Daarin vonden we Grapos en er was meteen een klik.”

Ontelbare liters water

“De frisdranken van Grapos zijn duurzaam omdat alleen de siroop wordt vervoerd en omdat er geen verpakkingen, zoals flessen of blikjes, nodig zijn”, legt Johan uit. “De siroop wordt in Oostenrijk gemaakt met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Zo gebruiken we voor ons Vitaminewater mineralen uit de rotsen van de Alpen. Omdat je alleen siroop transporteert, scheelt het ontelbare liters water en dus ook een heleboel brandstof voor het vervoer ervan. Dat water wordt er pas in het restaurant weer aan toegevoegd, dus vlak voordat je het opdrinkt. In de machine zit wel een waterfilter, zodat het water altijd van goede kwaliteit is.”

vitop11-grapos-vitamindrinks

Vul zelf jouw glas, met één van de gezonde, fruitige smaken van Grapos.

Merkvaste Nederlanders

Grapos heeft allerlei soorten frisdrank, en verschillende apparaten om die frisdrank te maken. Vermaat heeft op diverse locaties de vitamindrinks-apparaten staan. Die worden in Nederland het meest verkocht, vertelt Johan. “Nederlanders zijn ontzettend merkvast. Veel meer dan andere Europeanen. We hebben Grapos-cola en Grapos sinas maar dat gaat in Nederland niet winnen van de bekende merken. Maar met ons uitgebreide assortiment hoeft dat ook niet. Zo wordt de interesse voor onze 100% biologische cola bijvoorbeeld steeds groter.”

cola-biologisch-grapos

Met biologische cola uit de tap, onderscheid je je als duurzame ondernemer.

Richten op diabetespatiënten

De frisdrank van Grapos is dus duurzamer dan die je in een fles of blikje koopt. Maar is het ook gezonder? “Ons assortiment bevat voor ieder wat wils”, zegt Johan. “Voor de één is het belangrijk dat er alleen biologische ingrediënten in zitten, voor de ander geeft de hoeveelheid calorieën de doorslag. We zien dat de vraag naar onze suikervrije vitamine drinks toeneemt. Ik verwacht ook dat er in de toekomst steeds meer vraag zal komen naar low-calorie dranken, bijvoorbeeld onder de groeiende groep diabetespatiënten in Nederland.”

 

 

Klik hier om het originele interview te downloaden.