duurzaam-restaurant
Duurzaamheid
Duurzaamheid
2 min

Duurzame dranken in restaurants

2 min


De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Dit geldt ook voor de horeca. Steeds meer restaurants kiezen voor duurzame opties op hun menukaart. Het aanbieden van duurzame dranken is hier een belangrijk onderdeel van.

De voordelen van duurzame dranken

Duurzame dranken zijn niet alleen beter voor het milieu, maar kunnen ook positief bijdragen aan de ervaring van de gast. Zo kunnen biologische en fairtrade dranken een unieke smaak en kwaliteit bieden. 

Een beter milieu …

Door duurzame drankjes aan te bieden, lever je als restaurant een positieve bijdrage aan het milieu. Bijvoorbeeld door het aanbieden van biologische wijnen of bieren gemaakt van duurzaam geproduceerde ingrediënten. Dit helpt bij het verminderen van de hoeveelheid pesticiden en chemicaliën die in de grond terechtkomen, en draagt bij aan de bescherming van de biodiversiteit.

Laat je van je groenste kant zien


Het aanbieden van duurzame drankjes ook een positief effect hebben op de reputatie van je restaurant. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van duurzaamheid, en door duurzame opties te bieden, kunnen restaurants laten zien dat ze maatschappelijk verantwoordelijk zijn. Dit leidt ongetwijfeld tot een positief imago en een grotere klantenbinding. Omdat duurzaamheid steeds hoger in het vaandel komt te staan zijn gasten steeds vaker bereid om hiervoor extra te betalen.

Hoe kun je duurzame dranken aanbieden in je restaurant?

Er zijn verschillende manieren waarop u duurzame dranken kunt aanbieden in uw restaurant. Zo kun je bijvoorbeeld biologische wijn, koffie en andere dranken opnemen in je assortiment. Ook kun je kiezen voor lokale en seizoensgebonden opties, zoals lokale bieren en fruitdranken gemaakt van seizoensfruit. Daarnaast kun je aandacht besteden aan de verpakking van de dranken. Maak bijvoorbeeld gebruik van herbruikbare bekers en flessen.

Duurzame frisdranken schenken? Neem een postmix systeem!

Als je als restaurant serieus wilt investeren in milieuvriendelijkheid, dan is een schenksysteem waarmee je frisdranken kunt tappen de meest duurzame oplossing. In tegenstelling tot portieverpakkingen wordt er geen water getransporteerd in flesjes of blikjes. In plaats daarvan worden je frisdranken ter plekke bereid. De machine is namelijk aangesloten op de waterleiding. Als je tapt mixt hij (bruis)water met frisdranksiroop verpakt in een BiB-verpakking en wordt een vers drankje bereid.

biologische-limonade-duurzaam

Verder is een postmixmachine veel efficiënter als het gaat om koeling. De energiebesparing in vergelijking met een koelwand loopt al snel op tot 40%. Dit maakt deze oplossing niet alleen een duurzame keuze, maar met de huidige energieprijzen ook een logische keuze. 

Conclusie

Duurzame dranken zijn goed voor het milieu en kunnen een positieve bijdrage leveren aan de ervaring van de gast in je restaurant. Door bijvoorbeeld het aanbieden van biologische en postmixdranken, lokale en seizoensgebonden opties en aandacht te besteden aan de verpakking, kunt je je restaurant duurzamer maken.