6 tips voor een milieuvriendelijk restaurant
Duurzaamheid
Duurzaamheid
3 min

6 tips voor een milieuvriendelijk restaurant

3 min

Milieuvriendelijk zijn. Dat is vandaag de dag toch vanzelfsprekend? Toch lijkt het niet altijd even makkelijk om als horecazaak milieuvriendelijk te zijn. Om jou te helpen jouw restaurant wat duurzamer te maken hebben wij hier alvast 6 haalbare en makkelijk uitvoerbare tips op een rijtje gezet.

1. Verkoop overgebleven porties voor een klein prijsje

In plaats van overige porties en restjes in de vuilbak te gooien kan je ervoor kiezen om deze producten aan een klein prijsje op internet aan te bieden. Je kan dit doen via apps als Too Good To Go. Op deze app kun je porties voor een degelijke en toch kleine prijs aanbieden. Zo verdien jij nog wat aan je eten en kun je de lokale gemeenschap (en vaak hongerige studenten) steunen.

Wanneer je als horecazaak echter een heleboel basisproducten over hebt kan je er ook voor kiezen om deze te doneren aan de lokale voedselbank.   

2.    Investeer in energiezuinige apparaten

Hoe energiezuinig zijn de apparaten in jouw keuken? Heb jij al spaarlampen in al je lampen? Wanneer jouw apparaten aan vervanging toe zijn – denk bijvoorbeeld maar aan de afwasmachine, of aan een koelkast, dan doe je er goed aan om te kijken of je een energiezuinig alternatief kan kopen. Op die manier ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig maar kan je ook heel wat geld besparen. Kijk altijd naar de energiewaarde van een apparaat en probeer op z’n minst voor energiewaarde A te gaan.

uitstoot-elektrische-apparatuur

Wanneer je momenteel niet in staat bent om apparaten te vervangen, of indien je apparaten net nieuw zijn kan je ook altijd een verschil maken door iets kleins als bijvoorbeeld je verlichting te veranderen. Een LED-lamp kan heel wat energie besparen wat goed is voor het milieu en voor je portemonnee!

3.    Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Iedere avond worden de keuken, de bar en het restaurant van boven tot onder schoongemaakt. Probeer hiervoor echter zoveel mogelijk milieuvriendelijke schoonmaakproducten te gebruiken. Milieuvriendelijke schoonmaakproducten werken net zo goed als andere schoonmaakproducten maar bevatten geen schadelijke chemicaliën. Op deze manier bescherm je niet alleen de natuur maar ook je werknemers en klanten.

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten kan je makkelijk herkennen aan het eco-label dat op het product wordt geplaatst.

europees-ecolabel-schoonmaakproducten

Naast schoonmaakproducten kan je er ook voor kiezen om je tafellakens, servetten, schorten en de uniformen van je werknemers te wassen op een lage temperatuur met een natuurvriendelijk en milieuvriendelijk wasmiddel.

4.    Koop lokale producten

Wist je dat het vervoer van groenten, fruit, en andere producten een erg grote impact heeft op het milieu? Broccoli uit Italië, de vers gepelde garnalen? Gepeld in Marokko. Grote uien? Die komen uit Polen. Heel wat van de producten die je dagelijks gebruikt hebben al een hele (vervuilende) weg afgelegd voordat ze bij je gasten op het bord belanden.

Probeer zo vaak mogelijk lokale producten te kopen waar mogelijk. Ga samenwerkingen aan met lokale boeren en als je dan toch geen lokale producten kunt vinden kan je nog altijd kiezen voor biologische producten!

Wist je dat je ook je frisdranken en sappen lokaal en met biologische ingrediënten eenvoudig kunt aanbieden? Check het hier

5. Biedt doggybags aan

Zijn er klanten die hun bord niet leeg eten? Bied eventueel een doggybag aan zodat men het eten naar huis kan nemen. Op die manier heeft de klant de kans om de rest van zijn of haar maaltijd thuis op te eten als late night snack of lunch de dag erna.

Wanneer je doggybags aanbiedt kan je kiezen voor milieuvriendelijke producten gemaakt van afbreekbaar plastic of duurzaam karton. Indien je ook afhaalmaaltijden klaarmaakt kun jij je huidige leverancier van verpakkingen vragen of er ecologische of milieuvriendelijke verpakkingen te verkrijgen zijn.

6.    Gebruik zo weinig mogelijk papier

Een andere manier om duurzaam en milieuvriendelijk uit de hoek te komen als horeca-onderneming is door zo weinig mogelijk papier te gebruiken. Ja – we begrijpen dat papieren tafellakens, papieren onderzetters en papieren servetten erg makkelijk in gebruik zijn. Toch is het beter voor het milieu dat je investeert in tafellakens, servetten en onderleggers uit biokatoen. Deze kan je dan met een milieuvriendelijk wasmiddel in de wasmachine stoppen en hergebruiken.

Daarnaast kan je ook met tablets werken in plaats van papieren menu’s en ook je werknemers kunnen met een kleine tablet de bestellingen opnemen en reserveringen bijhouden. Zo worden alle bestellingen meteen naar de bar en keuken doorgestuurd en hoef je geen gigantisch reserveringsboek meer bij te houden.