cola-postmix-grapos

Wat is Cola?

Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het heeft een zoete smaak en bevat ongeveer 30 mg cafeïne per 33 ml. De overige hoofdingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. 90% is natuurlijk water, en anders dan in de meeste frisdranken zit er in cola fosforzuur, en geen citroenzuur.

De geschiedenis van Cola

Zoals je misschien wel weet, werd cola oorspronkelijk gebruikt als medicijn. In 1886 maakte John S. Pemberton, een arts-apotheker uit Atlanta, een nieuw drankje op basis van plantenextracten. Het was een siroopachtige wijn met cocaïne, bedoeld tegen duizelingen. Later verving hij de wijn door suikersiroop en gebruikte colanoten die cafeïne bezaten. Een vriend van Pemberton bedacht de naam ‘Coca-Cola’, en dat was het begin van de blijvend populaire frisdrank.  

Verschillende soorten Cola

Het originele drankje kennen we allemaal, maar door zijn populariteit zijn er heel wat verschillende soorten en smaken bijgekomen. Tegenwoordig bestaan er varianten op de traditionele cola, met minder suiker. Dit zijn bijvoorbeeld de cola light en de cola zero. In plaats van suiker, bevinden zich hier andere zoetstoffen in. Gezien zoetstoffen geen calorieën bevatten, zijn deze alternatieven erg populair. 

Daarnaast zijn er veel smaken: cola met kers, limoen, citroen, sinaasappel of framboos. Soms is er tijdelijk een cola met een heel speciale smaak of kleur, zoals met vanille, koffie of groene thee. 

Verpakkingen Cola

Cola wordt voornamelijk verkocht in grote of kleine PET flessen en blikjes. In de horeca zijn kleine glazen flesjes veelgebruikt. Dan is er ook nog de mogelijkheid om cola postmix te kopen. De BiB-verpakking sluit je dan aan op een postmixmachine. Dit is verreweg het meest milieuvriendelijke alternatief.