light-frisdranken

Wat zijn light frisdranken?

Light frisdranken bevatten over het algemeen flink minder suiker dan het ‘normale’ alternatief van deze frisdrank. Daarbij mag je uitgaan van minimaal 30% minder suiker. Echter is het ook niet ongewoon dat de hoeveelheid suiker in z’n volledigheid wordt vervangen door zoetstoffen

Waarom light frisdranken?

Light frisdranken zijn geïntroduceerd om in te spelen op de wens voor een gezondere optie van de consument. Het is namelijk bekend dat er in frisdrank relatief veel suiker zit. Suiker maakt een drankje zoeter en dit maakt de smaak van de frisdrank aantrekkelijker.

Dankzij de light-variant op normale frisdrank is het mogelijk om voor een gezonder alternatief te kiezen. Als er minder suiker in een drankje zit, is dit doorgaans gezonder. Met name met betrekking tot je gewicht. Dit heeft dan weer te maken met de verminderde hoeveelheid calorieën die zich in light-frisdranken bevinden. Minder suiker gaat namelijk hand in hand met minder calorieën. 

Word je niet dik van light frisdranken?

Zoals gezegd zijn de suikers in light frisdranken veelal vervangen door zoetstoffen. Suiker is een bron van energie voor je lichaam. Zoetstoffen zijn dit niet of bijna niet. Het gevolg is dat je met light frisdranken veel minder calorieën binnen krijgt dan bij frisdranken met suiker. Calorieën worden opgeslagen als lichaamsvet als ze niet verbrand worden. Omdat je bij light frisdranken weinig calorieën tot je neemt zal dit dus ook niet resulteren in extra lichaamsvet.

Voorbeelden van frisdranken waar een populaire light-variant van is zijn: Cola, Sinas en Energydrink.

Een variant op light frisdranken zijn de "zero" dranken. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, staat de ‘zero’ voor 0% suiker. Vooral het afgelopen decennium is de populariteit van light-frisdranken fors gestegen. Een trend die voorlopig doorzet.