wat-zijn-zoetstoffen

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn voedingsmiddelen die aan producten worden toegevoegd om ze een zoetere smaak te geven. Zoetstoffen worden veelal gebruikt ter vervanging van suiker.  In tegenstelling tot suiker bevatten deze zoetstoffen weinig tot geen calorieën. Er zijn dan zo’n 15 verschillende, goedgekeurde zoetstoffen waar producenten uit kunnen kiezen. 

Herkomst

Bepaalde zoetstoffen komen van zichzelf in de natuur voor. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in bessen of citrusvruchten. Dit geldt alleen niet voor alle opties. Sommige zoetstoffen komen helemaal niet voor in de natuur. Ze worden gemaakt in een fabriek. 

E-nummers

Je herkent zoetstoffen aan de E-nummers die ze meekrijgen. Op het moment dat ze door de Europese voedselveiligheidsautoriteit veilig zijn bevonden, krijgen ze dit nummer. Wanneer je vervolgens voedingsmiddelen in de supermarkt besluit te kopen, is altijd te achterhalen welke zoetstoffen hierin zitten. 

Soorten zoetstoffen

In de basis zijn er twee soorten zoetstoffen: 

Polyolen: De polyolen zijn ongeveer even zoet als suiker. Voorbeelden van deze zoetstoffen zijn Sorbitol en Xylitol. Polyolen worden vaak gebruikt in kauwgom en snoepjes. 

High-Intensity Sweeteners: Intensieve zoetstoffen zijn tussen de 30 en 37.000 keer zo zoet als suiker. Deze zoetstoffen worden vaak toegepast in light frisdranken en zuivel. Voorbeelden van deze zoetstoffen zijn Aspartaam en Sucralose.

Smaak zoetstoffen

Qua smaak is er meestal nauwelijks verschil te merken tussen suiker en zoetstoffen. Tegelijkertijd hebben voedingsmiddelen met zoetstoffen wel minder calorieën, vergeleken met de suikerrijke alternatieven.