Wat is Verbruiksbelasting?
Verbruiksbelasting, vaak ook accijns genoemd, is een indirecte belasting die wordt geheven op de verkoop of het gebruik van bepaalde producten. In Nederland worden verbruiksbelastingen onder meer geheven op alcoholische dranken, tabaksproducten en frisdranken. Het is een fiscaal instrument dat niet alleen bijdraagt aan de staatskas, maar ook als doel heeft om overconsumptie van bepaalde, vaak ongezonde, goederen te ontmoedigen.
De hoogte van de verbruiksbelasting kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid product, de alcohol- of suikergehalte, en soms de verpakking waarin het product wordt verkocht. Overheden passen de tarieven van verbruiksbelastingen regelmatig aan om in te spelen op economische doelstellingen, gezondheidsdoelstellingen en milieudoelstellingen.
Het kabinet verhoogt de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken per 1 januari 2024. De verbruiksbelasting op mineraalwater schaft het kabinet vanaf 1 januari 2024 af. De belasting gaat vanaf 1 januari 2024 omhoog met € 17,30 naar € 26,13 per 100 liter;
Alcoholvrije dranken waar verbruiksbelasting op zit:
- limonade (inclusief siroop);
- vruchtensappen;
- groentesappen;
- mineraalwater (vanaf 1 januari 2024 uitgezonderd van de verbruiksbelasting);
- alcoholvrij bier;
- alcoholarm bier met 0,5% of minder alcohol;
- andere dranken met maximaal 1,2% alcohol.
Door verbruiksbelastingen te heffen, probeert de overheid een balans te vinden tussen het genereren van inkomsten en het sturen van consumentengedrag naar een gezonder en duurzamer consumptiepatroon.