statiegeld-fles-pet

Wat is statiegeld?

Statiegeld is een klein bedrag dat je betaalt bij de aankoop van een product, maar dat je terugkrijgt als je de lege verpakking terugbrengt. Vroeger ging het vooral over glazen flessen van bijvoorbeeld bier en grote PET-flessen. Sinds kort is er echter ook statiegeld op kleine PET flesjes. Vanaf 31 december 2022 zal er ook statiegeld op blikjes worden ingevoerd: €0,15 per blikje. Een ander woord voor statiegeld is emballage.

Waarom is er statiegeld?

Het is al veelvuldig bewezen dat statiegeld een positieve bijdrage levert aan het milieu. Momenteel zorgen flesjes en blikjes voor 40% van het zwerfafval, dankzij statiegeld kan dit met 90% verminderen. Daarnaast zorgt het ook voor een efficiënt recyclingproces en draagt het bij aan een circulaire-economie.   

Statiegeld op blikjes

Jaarlijks belanden er 150 miljoen blikjes in het milieu. De bedoeling is dat het aantal met minimaal 70% afneemt, liefst zo snel mogelijk. Statiegeld zal hier enorm bij helpen, en het zal er vooral voor zorgen dat er niet nog meer blikjes in de natuur belanden. 

Invoering van statiegeld op blikjes

Op dit moment zijn er nog geen concrete regels, wel enkele richtlijnen. Het is in elk geval duidelijk dat het een gelijkaardig systeem zal worden als dat van de plastic flesjes. De producenten betalen de kosten van het statiegeld, en kleine bedrijven en horeca zijn vrijgesteld. In het najaar van 2022 zal de praktische informatie volgen.