Duurzame frisdrank uit je eigen (kantoor)kraan

Dit interview is overgenomen uit het MGZN van Vermaat, december 2020.

Frisdrank bestaat voor het grootste gedeelte uit water. En elke keer als jij een blikje of flesje drinkt, heeft dat water honderden kilometers afgelegd voordat het in jouw mond verdwijnt. Terwijl het thuis of op kantoor gewoon uit de kraan komt. Johan Ekhart legt uit wat de frisdranken van Grapos duurzaam maakt.

De frisdranken van Grapos zijn duurzaam omdat alleen de siroop wordt vervoerd en omdat er geen verpakkingen, zoals flessen of blikjes, nodig zijn.

Grapos is van oorsprong een Oostenrijks bedrijf dat in  de jaren zestig al frisdranken en dispensers maakte. In  de jaren tachtig groeide het bedrijf uit tot een Europees  concern en maken ze nog steeds al hun dranken zelf, met  onder andere ingrediënten uit de Oostenrijkse Alpen.

Meteen een klik

Johan Ekhart is samen met zijn compagnon  verantwoordelijk voor de distributie in de Benelux. “Ik  werk nu al bijna 15 jaar voor Grapos en nog steeds met  heel veel plezier”, lacht hij. “Ons bedrijf is ooit begonnen  met de ontwikkeling van een waterdispenser. Om  het assortiment uit te breiden zijn we smaakjes eraan  toe gaan voegen. Daarin vonden we Grapos en er was  meteen een klik.”

Ontelbare liters water

“De frisdranken van Grapos zijn duurzaam omdat  alleen de siroop wordt vervoerd en omdat er geen  verpakkingen, zoals flessen of blikjes, nodig zijn”, legt  Johan uit. “De siroop wordt in Oostenrijk gemaakt met  zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Zo gebruiken we  voor ons Vitaminewater mineralen uit de rotsen van de  Alpen. Omdat je alleen siroop transporteert, scheelt het  ontelbare liters water en dus ook een heleboel brandstof  voor het vervoer ervan. Dat water wordt er pas in het  restaurant weer aan toegevoegd, dus vlak voordat je het  opdrinkt. In de machine zit wel een waterfilter, zodat het  water altijd van goede kwaliteit is.”

Vul zelf jouw glas, met één van de gezonde, fruitige smaken van Grapos.

Merkvaste Nederlanders

Grapos heeft allerlei soorten frisdrank, en verschillende  apparaten om die frisdrank te maken. Vermaat heeft op  diverse locaties de vitamindrinks-apparaten staan. Die  worden in Nederland het meest verkocht, vertelt Johan.  “Nederlanders zijn ontzettend merkvast. Veel meer dan  andere Europeanen. We hebben Grapos-cola en Grapos sinas  maar dat gaat in Nederland niet winnen van de  bekende merken. Maar met ons uitgebreide assortiment  hoeft dat ook niet. Zo wordt de interesse voor onze 100%  biologische cola bijvoorbeeld steeds groter.”

Met biologische cola uit de tap, onderscheid je je als duurzame ondernemer.

Richten op diabetespatiënten

De frisdrank van Grapos is dus duurzamer dan die je  in een fles of blikje koopt. Maar is het ook gezonder?  “Ons assortiment bevat voor ieder wat wils”, zegt  Johan. “Voor de één is het belangrijk dat er alleen  biologische ingrediënten in zitten, voor de ander geeft  de hoeveelheid calorieën de doorslag. We zien dat de  vraag naar onze suikervrije vitamine drinks toeneemt.  Ik verwacht ook dat er in de toekomst steeds meer vraag  zal komen naar low-calorie dranken, bijvoorbeeld onder  de groeiende groep diabetespatiënten in Nederland.”

 

 

Klik hier om het originele interview te downloaden.